Ghid cununie civila 2022

Primul pas în unificarea destinelor voastre este cununia civilă. Iată câteva sfaturi de care trebuie să ții cont atunci când planifici o cununie civilă.

Alege data cununiei civile

Prima decizie pe care trebuie sa o luati impreuna este data cunuiei civile. Cel mai bine este să vorbești cu toți cei dragi înainte de a stabili data și ora pentru ofițerul starii civile. Nu numai programul de înregistrare a cetățenilor, ci și momentul în care oaspeții pot ajunge la eveniment ar trebui luat în considerare. Cea mai recomandată zi este sâmbăta, dar rețineți că trebuie să trimiteți documentele la primărie în termen de exact 10 zile lucrătoare de la data la care doriți să aveți cununia.  Cel mai sigur ar fi să sunați la biroul starii civile unde vă veți căsători pentru a vă spune data exactă în care veți avea cununia.

Analize cununie civila si certificat prenuptial

Analizele in vederea căsătoriei civile sunt obținute de la autoritățile sanitare românești  dar sunt eliberate de obicei de către medicul dumneavoastră de familie. Pentru eliberarea acestui certificat, cei doi soți vor efectua următoarele teste medicale: VDRL / TPHA, anticorp anti-HIV și radiografie pulmonară. Prin urmare, este necesar să mergeți la un medic generalist sau la o clinică privată.

După ce primiți rezultatele, va trebui să vă întoarceți la medicul dumneavoastră, care va elibera un certificat prenuptial. Orice medic de familie poate elibera un certificat prenuptial ambilor soți contra cost.

Vă rugăm să rețineți că certificatul de căsătorie este valabil la 14 zile de la eliberare și trebuie să fie valabil în ziua nunții. Este recomandabil să consultați medicul cu privire la durata rezultatelor testului. De asemenea, vă recomandăm să o faceți cu exact 14 zile în avans. Se calculează și sâmbătă și duminică.
De asemenea, trebuie să știți că vi se solicită să vă depuneți documentele de căsătorie în termen de 24 de ore de la eliberarea certificatului prenuptial.
Prin urmare, nu vă puteți căsători în termen de 10 zile de la depunerea documentelor solicitate, dar puteți face acest lucru în termen de 14 zile, deoarece certificatul dvs.  poate expira. 

Documente necesare cununie civila

• Actele de identitate, în original şi copie;
• Certificatele de naştere, în original şi copie;
• Declaraţie căsătorie – formular tip;
• Timbre fiscale;
• Dosar cu şină;
• Certificate medicale prenupţiale.

Vă recomandăm să căutați primăria unde doriți să vă oficializati căsătoria civilă și să vedeți lista actualizată a documentelor necesare.

Ce urmeaza dupa cununia civila?

Dacă mireasa decide să preia numele sotului, ea trebuie să își schimbe cartea de identitate în termen de 15 zile lucrătoare. . După nuntă, va trebui, de asemenea, să actualizați detaliile cu banca, dar si cu DRPCIV in cazul in care sotia detine carnet de conducere, aceasta va trebui sa il actualizeze cu noul nume.  De asemenea, dacă aveți o mașină pe numele dvs., va trebui să vă reînnoiți certificatul de înmatriculare.

Cu ce servim invitatii dupa cununie

Imediat dupa ceremonia administrativa, care dureaza maximum 10 minute, urmeaza sarbatorirea acestui moment alaturi de familie si apropiati.

De obicei, Oficiile Starii Civile dispun de spatii special amenajate, unde, prilej de cateva zeci de minute se servesc in mod traditional bomboane de ciocolata, prajituri si sampanie.

Petrecerea de cununie civila

Dupa ce ai terminat cu toate formalitatile este momentul sa te bucuri alaturi de cei dragi. Fie că va doriti o petrecere mică sau o petrecere mare, ar trebui să discutați cu partenerul dvs. si sa luati in calcul cele mai bune optiuni. Puteți alege un restaurant in apropierea starii civile, ori o terasa sau parc. Apropo, aceasta este o opțiune practică și utilă. Desigur, puteți alege o locație mai specială decât un restaurant, dar luați în considerare mutarea oaspeților dintr-un loc in altul. Pentru a crește originalitatea, se poate decide ca petrecerea de casatorie sa se tina într-un loc special cu insemnatate pentru dvs. 

    Distribuie

    Articole

    Contact